J. FIGEĽ: Ak má byť nominácia na ÚVO nejaká hra, KDH na tom nebude participovať

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) zrejme sľúbil post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zamestnávateľom na svojom rokovaní na Bôriku a následne začal komunikáciu o tom, že to patrí opozícii, tak ako to sľúbil v marci. Pre TASR to dnes uviedol líder KDH Ján Figeľ s tým, že táto dvojkoľajnosť teraz znamená akoby oprávnenie a zároveň zodpovednosť dvoch, teda opozície a zamestnávateľov, dohodnúť sa na kontrolnom orgáne.

"Nepovažujem to za dobré východisko. Ak to má byť len teatrálne gesto alebo nejaká hra, tak na tom KDH nebude participovať. Ak sa chce vláda kontrolovať sama, treba to povedať rovno. Ak má na to sociálnych partnerov, treba to povedať rovno," reagoval Figeľ na skutočnosť, že kandidát KDH na post predsedu ÚVO Peter Mach bol dnes odmietnutý. Podľa Figeľa však v kontrolných funkciách musia byť ľudia, ktorí obstoja nielen odborne, ale aj eticky. "Iba odbornosť nestačí. Človek, ktorý pôjde do tejto funkcie, musí mať skúsenosti a odvahu prijímať zodpovedné rozhodnutia," dodal líder hnutia.

Predseda vlády dnes oznámil, že Mach nesplnil podmienku, aby jeho nomináciu odobrili aj zamestnávatelia a ZMOS. "Asi si mysleli, že len čo si to rozdelia 'salámovo', budú zamestnávatelia aj ZMOS automaticky súhlasiť. Ale to odmietnutie pána Macha bolo veľmi jednoznačné, preto musia opäť začať rokovať. Tam nemôže byť stranícky nominant len preto, lebo ho nemajú kde inde umiestniť... V tomto okamihu musí (KDH) ponúknuť iné meno, pretože pán Mach je neprijateľný," komentoval nominanta opozície šéf Smeru-SD.
 

Vyberte región